LODD

INTERIEUR- ARCHITECT, ONTWERPER, ADVISEUR OF INTERIEURSTYLIST?

De vraag: ‘wat doe jij nou precies, iets met interieur toch?’, wordt mij geregeld gesteld. De meeste mensen weten dat ons vakgebied met interieur te maken heeft, maar daar blijft het dan ook bij. Vaak denkt men dat het vergelijkbaar is met dat van de stylisten van de bekende televisieprogramma’s waarin woningen een volledige make-over krijgen. Alle bovengenoemde disciplines hebben ‘interieur’ als gedeelde noemer, voor allen een passie, echter zit er een groot verschil tussen de beroepen.

INTERIEURARCHITECT | BESCHERMDE TITEL

We beginnen met het beroep dat ik zelf uitvoer. Ik heb interieurarchitectuur gestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten en dragen de titel interieurarchitect. Men zegt ook wel binnenhuisarchitect, maar de juiste titel is interieurarchitect. En daarmee wordt meteen het onderscheid gemaakt met de andere beroepen: interieurarchitect is een beschermde titel. Je dient hiervoor een 4-jarige HBO- bachelor opleiding + 2-jarige master op een erkende opleiding te hebben gevolgd. Daarnaast mag de titel pas toegeëigend worden als je 2 jaar praktijkervaring hebt opgedaan en je staat ingeschreven in het architectenregister.
Qua werkzaamheden zitten er ook grote verschillen in t.o.v. die van een interieurontwerper of interieurstyliste. Een interieurarchitect houdt zich bezig met alle fases van een project, van ontwerp, een eventuele vergunningsaanvraag, uitvoering en desgewenst tot en met de aankleding.
Wij denken mee over het programma van eisen, de indelingsplattegronden, de routing, lichtplannen, elektraplannen, vloer, wand- en plafondafwerking, sfeer & kleur, materialisatie, meubilair & maatwerkmeubilair. Dit wordt vertaald in 2d tekening, 3D visualisaties en technische tekeningen. We verzorgen alles wat er nodig is om een helder beeld te vormen voor de opdrachtgever en alle uitvoerende partijen. Tevens bewaken we de planning en het budget. Een interieurarchitect werkt volgens het bouwbesluit, is op de hoogte van de NL-regelgeving en weet wat technisch haalbaar is tijdens een verbouwing. Een volledig project gaat vaak in samenwerking met aannemers, meubelmakers, lichtexperts, leveranciers & kostendeskundigen.

INTERIEURONTWERPER | VRIJ BEROEP

Qua beroep is een interieurontwerper het meest te vergelijken met een interieurarchitect. Het woord ‘ontwerper’ doet al vermoeden dat er ook sprake is van ontwerpwerkzaamheden van o.a. speciaal op maat gemaakte items. Het belangrijkste verschil is dat een interieurontwerper een vrij beroep is en dus geen beschermde titel heeft. Iedereen mag zich interieurontwerper noemen. Als ontwerper sta je niet ingeschreven in het register en hoef je geen erkende 4-jarige HBO-opleiding te hebben gevolgd. Een interieurontwerper heeft t.o.v. een architect niet de technische kennis voor een volledige verbouwing.

INTERIEURADVISEUR | VRIJ BEROEP

Nog een term die je vaak zult horen. Mocht je thuis de boel willen veranderen en ga je voor inspiratie meubelwinkels af, is de kans groot dat je geholpen wordt door een interieuradviseur. Deze vakkundige mensen kunnen je vaak adviseren over de inrichting van je bestaande interieur, kleurgebruik van de ruimtes, over praktische indelingen, over budgetten, nieuw (maatwerk-)meubilair en verlichting. Interieuradviseurs beschikken over een minimale mbo-opleiding, richting interieur en zijn op de hoogste van de nieuwste trends in interieurland.

INTERIEURSTYLIST | VRIJ BEROEP

Iedereen mag zich een interieurstylist noemen. Om interieurstylist te worden hoef je geen speciale opleiding te doen. De naam zegt het eigenlijk al: stylisten komen in de laatste fases van een verbouwing aan het bod. Voor de ‘finishing touch’. Mis je een bepaalde sfeer en weet je niet hoe je deze in een juiste samenhang met de ruimte en lichtinval kan inzetten? Dan kan een styliste je helpen.

WAT KIES IK? | WAT HEB IK NODIG?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je een specifieke (ver)bouw vraag of interieur vraag, maar vind je het lastig om te bepalen wie je moet benaderen met je vraag? Bedenk dan of jouw vraag een bouwkundig of technisch onderdeel bevat. Is dat het geval, dan is mijn advies om een interieurarchitect in te schakelen. Wij kunnen ontwerpen, zo nodig, toetsen aan de NL regelgeving.
Het regelen van een verbouwing of aansturen van een aannemer kan behoorlijk tijdrovend zijn. Tijd die de meeste mensen niet hebben. Hierdoor is het fijn om 1 aanspreekpunt te hebben als opdrachtgever zijnde. Een interieurarchitect kan jou volledig ontzorgen in het gehele traject en als aansturing dienen voor alle uitvoerende partijen.